Verzinkt gaas

Een hek of poort van onbewerkt ijzer zal gaan roesten. Dat is slecht voor de stevigheid van het hekwerk. Daarom worden ijzeren matten vaak gegalvaniseerd met zink, coating of plastic afgewerkt. Door deze eenmalige behandeling, zal het gekozen materiaal veel langer onbeschadigd blijven. Bijkomend voordeel is dat je door deze behandeling vaak ook de kleur en de glans van het gaas aan kan passen.

Het proces

Galvaniseren kan op verschillende manieren. De meest voorkomende is dat het gaas in een zinkbad wordt gedompeld. Hierdoor hecht zich een dun laagje zink op het metaal, wat corrosie voorkomt. Zink reageert namelijk met zuurstof, waardoor er een klein oxidelaagje ontstaat. Na een tijdje wordt het zink hierdoor volledig afgesloten voor de buitenlucht. Daardoor bereikt zuurstof uit de lucht niet langer het onderliggende ijzer, wat roestvorming voorkomt. Door de kathodische werking van zink en de lagere galvanische waarde, reageert zink eerder op zuurstof dan ijzer. En zal bij beschadiging van het hek, het zink sneller oxideren dan ijzer. En is daarom een hek ook beschermd na een eventuele beschadiging.

Nadelen

Verzinking heeft ook wat nadelen. Dun ijzer dat verzinkt wordt kan enigszins vervormen. Dat is bij een hekwerk vaak niet zo een probleem. Wat verzinkt gaas moeilijker te behandelen maakt, is dat er scherpe hoekjes en randen aan het gaas kunnen komen te zitten. Hier kun je je handen flink aan open halen. Deze scherpe stukken kunnen alleen handmatig worden verwijderd, wat een duur proces is. De dikte van het zink is vaak niet overal even dik en er kunnen kleurverschillen ontstaan. Verzinkt gaas rondom een konijnenkooi of weiland kan in het ergste geval een zinkvergiftiging veroorzaken. Daarom zijn gecoate materialen in de omgeving van kinderen en dieren eerder aan te raden. Gecoat gaas is in meerdere kleuren te verkrijgen, maar is vaak wel iets duurder.

Wat zijn de exacte kosten van hekwerk?

Kom in contact met lokale leveranciers en vergelijk het aanbod om te besparen op de aanschafkosten van hekwerk. Gratis en vrijblijvend.