Schrikdraad

Schrikdraad wordt vaak gebruikt als psychologische barrière voor dieren. De omheining op zicht stelt meestal niet zoveel voor, maar omdat de dieren een schok krijgen als ze het hek aanraken, leren ze hierbij uit de buurt te blijven. Doordat de hekken vaak opgebouwd worden uit houten palen en lint of ijzerdraad voorzien van een stroomgeleiding, zijn ze veel goedkoper in aanschaf dan een stevig houten of metalen hekwerk. Door zonnepanelen in te zetten voor stroomvoorziening, blijft de elektriciteitsrekening ook relatief laag doordat er stroom opgewekt wordt.

Toepassingen

Een elektrische afrastering wordt vooral gebruikt bij weilanden. Dieren houden niet van pijn en leren dat ze het hek moeten mijden. In natuurgebieden waar schapen grazen, of op plekken waar graasgebieden van vee vaak verplaatst wordt, is een mobiele afzetting met schrikdraad ideaal. Een mobiele afrastering werkt vaak met haspels en is vaak snel geplaatst en ook weer opgeruimd. Het is vrij eenvoudig om een goede elektrische afrastering te maken. Het belangrijkste is dat de spanning over het gehele stuk voldoende is om een schok te veroorzaken.

Veiligheidseisen

Er zijn een aantal veiligheidseisen gebonden aan het gebruiken van schrikdraad. Je moet te allen tijden zeker weten dat de spanning op de afrastering niet te hoog is. Dit is eenvoudig te meten. Zorg dat er tussen twee afzonderlijke afzettingen altijd minsten twee meter zit, om mensen een veilige doorgang te geven. En een elektrische afrastering naast wandelpaden moeten voorzien zijn van signalering. Weggebruikers moeten weten dat ze het risico lopen op schokken als ze te dicht in de buurt van de afzetting komen. Kinderen kunnen volledig in paniek raken door het krijgen van een onverwachte schok. Er zijn meer situaties waarbij een onverwachte schok voor problemen kan zorgen. In principe kunnen dragers van bijvoorbeeld pacemakers geen directe problemen ondervinden aan een schok, maar het altijd beter om vooraf op de hoogte te zijn van de aanwezigheid van schrikdraad.

Wat zijn de exacte kosten van hekwerk?

Kom in contact met lokale leveranciers en vergelijk het aanbod om te besparen op de aanschafkosten van hekwerk. Gratis en vrijblijvend.