Prijzen 2020

De prijzen van hekwerk verschillen aanzienlijk omdat er vele soorten bestaan. En bij al die type hekwerken horen natuurlijk ook verschillende tarieven.

Kosten hekwerk

Een goed hek kan je vele voordelen bieden. Je kunt er een beschutte plek mee creëren, je kunt je tuin of erf beschermen van ongewenste bezoekers en natuurlijk gaat je privacy omhoog, omdat mensen niet zomaar meer bij je naar binnen kunnen kijken. Een hek kun je ook kiezen om esthetische redenen en om je tuin aan te kleden. Uiteraard betaal je hier wel voor en de prijzen lopen uiteen van €3 tot meer dan €80 per vierkante meter. Daar komen dan nog de kosten voor het plaatsen bij. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt omtrent de prijzen voor hekwerken.

De kosten

De belangrijkste factoren die bijdragen aan de prijs voor een hek zijn het soort hekwerk, de afmetingen en de kosten voor de montage. Ook kun je soms de prijs aardig omhoog brengen als je besluit een dure poort te laten plaatsen. Uit de onderstaande tabel kun je aflezen wat deze kosten gemiddeld zijn, inclusief btw.

Soort hek Prijs Prijs voor plaatsing
Gaashek €2,80 per m2 (€70 per rol van 25 m) €5 – €15 per m2
Staafmat hek €20 – €75 per m2 €10 – €25 per m2
Houten hek €20 – €70 per m2 €10 – €25 per m2
Sierhek/spijlenhek €25 – €85 per m2 €10 – €25 per m2
Looppoort 1m x 1m €125 – €450 per poort €75 – €125 per poort
Draaipoort 3m x 1m €500 – €3250 per poort €150 – €200 per poort
Schuifpoort €950 – €4000 per poort €800 – €1250 per poort

Prijsbepalende factoren

Omdat er veel keuze is heb je de prijs voor je hekwerk tot op zekere hoogte zelf in de hand. Je kunt voor €3 per vierkante meter al klaar zijn als je genoegen neemt met een simpel gaashek. De volgende factoren zijn prijsbepalend en door deze goed te overwegen kun je dus zelf invloed uitoefenen op je eindprijs.

  • Het soort hek: de belangrijkste keuze die je moet maken is het soort hek dat je wilt. Deze keuze maak je uit esthetische of functionele overwegingen. Sierhekken en spijlenhekken hebben voornamelijk een sierfunctie, terwijl houten hekken en met name staafmathekken zijn ontworpen voor veiligheid en bescherming. Een gaashek is een subtiele optie waarmee je voor weinig geld snel resultaat bereikt, maar qua functionaliteit moet inleveren.
  • De plaatsing: het plaatsen van het hek kun je in principe prima zelf doen. Het is niet moeilijk en met een beetje doe-het-zelf ervaring kom je er wel. De fundering is het belangrijkste. Het plaatsen van sommige heksoorten is echter tijdrovend en ook arbeidsintensief. Het is veel gemakkelijker om de plaatsing te laten uitvoeren en omdat dit buiten gebeurt zal de overlast niet groot zijn. Je kunt rekenen op zo’n €15 – €20 per vierkante meter hek.
  • De poort: zoals je kunt zien in de bovenstaande tabel, zijn poorten een dure toevoeging aan je hekwerk. Ook creëer je hier een potentiële zwakke plek vooral als de poort niet goed verlicht is. Toch kan een poort erg handig zijn, als je met je auto je erf op wilt rijden of als je met je fiets naar buiten wilt kunnen gaan. Voeg je een poort toe aan je hekwerk, dan zal je de gebruikersvriendelijkheid vergroten.

De prijsopbouw

De prijsopbouw voor het laten plaatsen van je hekwerk kan je veel vertellen over de plaatsen waar je geld kunt besparen. Laat je bijvoorbeeld een hek plaatsen zonder poort, dan zal maar liefst 70 procent van de totaalkosten gaan naar de materialen en maar 30 procent gaat naar de arbeidskosten (inclusief 5 procent voorrijkosten). Door op zoek te gaan naar koopjes en aanbiedingen kun je dus vaak op de materialen nog flink besparen. Vergeet hierbij ook de tweedehands markt niet. Doe je de klus zelf, dan betaal je 30 procent van de kosten minder. Plaats je er een looppoort bij, dan blijft de verhouding hetzelfde, maar neemt de poort zelf 15 procent in van de materiaalkosten. Door geen poort te plaatsen kun je dan dus nog weer 15 procent besparen.

Enkele voorbeelden

Om je een idee te geven van de prijzen die jij misschien zou moeten betalen voor jouw hekwerk vind je hieronder een tabel met enkele voorbeelden en de bijbehorende kosten. Deze kun je vergelijken met je eigen situatie. Wil je exacte prijzen weten, dan kun je beter overgaan op het aanvragen van offertes.

De goedkoopste optie Gemiddelde prijzen De duurste optie
30 meter gaashek: €84 30 meter houten hek: €1350 30 meter sierhek: €2250
Plaatsing: zelf doen Plaatsing: €600 Plaatsing: €600
Geen poort Looppoort: €400 Schuifpoort: €3500
Totaal: €130 (incl. palen) Totaal: €2350 Totaal: €6350

Kom in contact met aanbieders

Er zijn zeer veel mogelijkheden als het aankomt op het kiezen van mooi hekwerk. Daardoor kan het vinden van een geschikt bedrijf in sommige gevallen best lastig zijn. Als je het aanbod in je regio vergelijkt kun je een betere keuze maken. Gebruik onze offerte service.

Wat zijn de exacte kosten voor hekwerk?

Kom in contact met lokale leveranciers en vergelijk het aanbod om te besparen op de aanschafkosten van hekwerk. Gratis en vrijblijvend.